fbpx

 

Vad ska jag ha på mig?
Vi har inga klädkoder alls på Gävle Teater, du får ha på dig precis vad du vill (kommer du naken kan det bli problem.) Sidenkostym eller mysbyxor, vi gillar dig oavsett. Vi som jobbar på Gävle Teater känner du igen genom att vi har svart kavaj och en guldskylt med texten ”Gävle Teater” på kavajslaget. Oss kan du alltid fråga om du undrar något.

Behöver jag vara påläst om det jag ska se?
Nej, du behöver inte vara påläst. Din upplevelse är bara din. Vad du tar med dig in i salongen beror alltid på vad du har varit med om tidigare och vad du vet på förhand. Ibland är det bra att ha kunskap om det man ska se, andra gånger sätter sig kunskapen i vägen för upplevelsen. Det där avgör du bäst själv. Information om föreställningarna finns på våra hemsida och i den aktuella säsongens programblad, som du hittar på teatern.

Vem ska jag fråga om jag undrar över nåt på plats?
Våra publikvärdar. De finns alltid i foajén inför, under och efter våra föreställningar. Du känner igen dem på att de har svart kavaj och en guldskylt med texten ”Gävle Teater” på kavajslaget.

Kan man fika i pausen?
Ja, när vi har föreställningar eller konserter som har paus, då säljs det fika i Café Amadeus och ibland också i foajén. I café Amadeus kan du förboka ditt fika till pausen i samband med att du kommer till teatern samma kväll, då slipper du stå i kö. Vi tar både kort och kontant i hela huset.

Får man dricka alkohol?
Medhavd alkohol är inte tillåtet, men alkoholhaltiga drycker finns till försäljning när vi har en föreställning med paus.

Får man röka inomhus?
Självklart inte.

Måste jag hänga av mig?
Nej, det är valfritt, men vi rekommenderar att du hänger av dig så att dina ytterkläder inte är i vägen för dig under föreställningen. Våra garderober finns på alla tre plan men är obemannade så eventuella värdesaker är inget vi kan ta ansvar för.

Hur vet jag när jag ska gå in i salongen?
Det hör du på en klocka som börjar ringa när det är nio minuter kvar innan föreställningen börjar. Först ringer den en gång (nio minuter kvar), sedan två gånger (sex minuter kvar) och när den ringer tre gånger är det hög tid att ta gå in och hitta din plats för då är det bara tre minuter kvar.

Om jag kommer sent då?
Till de flesta av våra föreställningar får du inte komma in efter föreställningstart, när föreställningen börjar står på din biljett. Det beror på att både publiken och artisten kan bli störda. I vissa fall går det bra att smyga in lite senare under föreställningen. Publikvärdarna vet vad som gäller vid respektive tillfälle och hjälper dig i så fall med detta.

Hur gammal är Gävle Teater?
Vi blir bara äldre och äldre, 2018 firade vi 140 år.

Vad betyder indentent?
Intendent är synonymt med teaterchef och just nu är Jonas Elverstig vår teaterchef.

Spökar det på teatern?
Inte vad vi vet om...

Hur många platser finns det i salongen?
Vi har 431 platser, 250 av dessa är på parketten och de resterande är fördelade på första och andra balkong.

Varför är Shakspeare felstavat på framsidan av huset?
Det finns faktiskt flera historier kring den felstavningen, om det ens är en felstavning... Shakespeare stavade sitt namn på flera olika sätt under sin livstid varav den på vår fasad är en variant. Vi läste någonstans att det finns så många som tolv olika stavningar på Shakespeare! Enligt dagens sätt att stava Shakespeare är namnet på vår fasad en felstavning, men antagligen var det den korrekta stavningen när teatern byggdes år 1878. Något som däremot är felstavat på riktigt är ett av de andra namnen på fasaden, Molière, där accenten är felvänd.

Får jag ta med min hund in?
Nej, tyvärr inte, detta pga allergirisken.

Vem är det som bestämmer vilka föreställningar som visas?
Det gör vår intendent, eller teaterchef, Jonas.

Kan jag boka teatern?
Vi tar inte emot bokningar av privatpersoner, men vill du hyra teatern som organisation eller företag går det i de flesta fall att lösa. Kontakta Jonas så hjälper han dig.

Jag har sett en jättebra föreställning som jag skulle vilja se på Gävle Teater, vem ska jag prata med?
Då är det återigen Jonas som är din kontaktperson.

 

Undrar du något annat är du varmt välkommen att höra av dig, du hittar kontaktuppgifter till oss här.

Gävle Teater

Teaterplan 1
803 23 Gävle
Telefon: 026-12 98 20
E-post: info@gavleteater.se
Biljettkassan: 026-10 21 00

Upphovsrätt

Vi har försökt hitta upphovsrättsinnehavarna till allt material på sajten. I vissa fall har vi inte lyckats. Om någon upphovsman ser sitt material här och misstycker till användandet, var god kontakta oss så skall vi rätta till det.

Följ oss

Gävle Teater @ Facebook  Gävle Teater @ Instagram  Gävle Teater @ Twitter

Gävle Teaterförening © 2020. Alla rättigheter reserverade.

Skapad av Nice Wrk