fbpx

GDPR på Gävle Teater

 

1. Vilka uppgifter hanterar Gävle Teaterförening?

Gävle Teaterförening har ett medlemsregister som hanteras via Riksteatern. I egen regi hanterar vi ett ombudsregister och har en lista av personer som har godkänt att få information om vad som händer på Gävle Teater. Kunduppgifter via biljettförsäljning hanteras via Ticketmaster denna information kan vi ej spara.

 

2. Vilken information lämnar vi?

Vi skickar endast ut information om vad som händer på Gävle Teater, till de som har anmält sitt intresse, till medlemmar och till ombud. Även till de som har gått på liknande föreställningar (som har godkänt utskick via Ticketmaster). Vi lämnar ej ut personuppgifter till andra.

 

3. Hur hanterar vi de registrerades rättigheter?

I vårt nyhetsbrev kan man avanmäla sig om man inte vill ha information. Det går också bra att kontakta Gävle Teater (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.) om man vill radera sina uppgifter, avsluta sitt medlemskap, som ombud eller avanmäla sitt intresse om att få information om Gävle Teaters verksamhet.

 

4. Hur säkerställer vi att registreringen är laglig?

Våra medlemmar fullgör ett avtal med oss. Övriga grunder för att få registrera personuppgifter baseras på samtycke och att personer har visat ett enskilt intresse för att erhålla information.

 

5. Vem ansvarar för dataskyddsfrågor?

Kontakta Jonas Elverstig om det finns frågor gällande dataskyddsfrågor.
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 026-12 98 26

 

Vad ska jag ha på mig?
Vi har inga klädkoder alls på Gävle Teater, du får ha på dig precis vad du vill (kommer du naken kan det bli problem.) Sidenkostym eller mysbyxor, vi gillar dig oavsett. Vi som jobbar på Gävle Teater känner du igen genom att vi har svart kavaj och en guldskylt med texten ”Gävle Teater” på kavajslaget. Oss kan du alltid fråga om du undrar något.

Behöver jag vara påläst om det jag ska se?
Nej, du behöver inte vara påläst. Din upplevelse är bara din. Vad du tar med dig in i salongen beror alltid på vad du har varit med om tidigare och vad du vet på förhand. Ibland är det bra att ha kunskap om det man ska se, andra gånger sätter sig kunskapen i vägen för upplevelsen. Det där avgör du bäst själv. Information om föreställningarna finns på våra hemsida och i den aktuella säsongens programblad, som du hittar på teatern.

Vem ska jag fråga om jag undrar över nåt på plats?
Våra publikvärdar. De finns alltid i foajén inför, under och efter våra föreställningar. Du känner igen dem på att de har svart kavaj och en guldskylt med texten ”Gävle Teater” på kavajslaget.

Kan man fika i pausen?
Ja, när vi har föreställningar eller konserter som har paus, då säljs det fika i Café Amadeus och ibland också i foajén. I café Amadeus kan du förboka ditt fika till pausen i samband med att du kommer till teatern samma kväll, då slipper du stå i kö. Vi tar både kort och kontant i hela huset.

Får man dricka alkohol?
Medhavd alkohol är inte tillåtet, men alkoholhaltiga drycker finns till försäljning när vi har en föreställning med paus.

Får man röka inomhus?
Självklart inte.

Måste jag hänga av mig?
Nej, det är valfritt, men vi rekommenderar att du hänger av dig så att dina ytterkläder inte är i vägen för dig under föreställningen. Våra garderober finns på alla tre plan men är obemannade så eventuella värdesaker är inget vi kan ta ansvar för.

Hur vet jag när jag ska gå in i salongen?
Det hör du på en klocka som börjar ringa när det är nio minuter kvar innan föreställningen börjar. Först ringer den en gång (nio minuter kvar), sedan två gånger (sex minuter kvar) och när den ringer tre gånger är det hög tid att ta gå in och hitta din plats för då är det bara tre minuter kvar.

Om jag kommer sent då?
Till de flesta av våra föreställningar får du inte komma in efter föreställningstart, när föreställningen börjar står på din biljett. Det beror på att både publiken och artisten kan bli störda. I vissa fall går det bra att smyga in lite senare under föreställningen. Publikvärdarna vet vad som gäller vid respektive tillfälle och hjälper dig i så fall med detta.

Hur gammal är Gävle Teater?
Vi blir bara äldre och äldre, 2018 firade vi 140 år.

Vad betyder indentent?
Intendent är synonymt med teaterchef och just nu är Jonas Elverstig vår teaterchef.

Spökar det på teatern?
Inte vad vi vet om...

Hur många platser finns det i salongen?
Vi har 431 platser, 250 av dessa är på parketten och de resterande är fördelade på första och andra balkong.

Varför är Shakspeare felstavat på framsidan av huset?
Det finns faktiskt flera historier kring den felstavningen, om det ens är en felstavning... Shakespeare stavade sitt namn på flera olika sätt under sin livstid varav den på vår fasad är en variant. Vi läste någonstans att det finns så många som tolv olika stavningar på Shakespeare! Enligt dagens sätt att stava Shakespeare är namnet på vår fasad en felstavning, men antagligen var det den korrekta stavningen när teatern byggdes år 1878. Något som däremot är felstavat på riktigt är ett av de andra namnen på fasaden, Molière, där accenten är felvänd.

Får jag ta med min hund in?
Nej, tyvärr inte, detta pga allergirisken.

Vem är det som bestämmer vilka föreställningar som visas?
Det gör vår intendent, eller teaterchef, Jonas.

Kan jag boka teatern?
Vi tar inte emot bokningar av privatpersoner, men vill du hyra teatern som organisation eller företag går det i de flesta fall att lösa. Kontakta Jonas så hjälper han dig.

Jag har sett en jättebra föreställning som jag skulle vilja se på Gävle Teater, vem ska jag prata med?
Då är det återigen Jonas som är din kontaktperson.

 

Undrar du något annat är du varmt välkommen att höra av dig, du hittar kontaktuppgifter till oss här.

Just nu har vi inga lediga tjänster.


Söker du praktikplats?

Vi har möjlighet att ta emot praktikanter för enstaka tillfällen, max tre dagar i rad.
Längre praktikperiod är tyvärr inte möjligt.

Kontakta intendent Jonas Elverstig vid intresse, tel 026-12 98 26 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Hello and welcome to Gävle Theatre!

Gävle TheatreWe are a large, historic and yellow building in the center of Gävle, opposite to Gävle Town Hall. The building was completed as early as 1878.

Gävle Teater is a popular guest venue with large capacity. We present visiting artists and performers from all around the world.

The program is wide and varied; theatre, dance and music events succeed one another. Classics, new works, drama, comedy, musicals, opera, circus, musical theater, shows, stand up, international performances and family theater - Gävle Teater has something for everyone.

We hope to see you at the theater!

P.S. You can also find us on Facebook and Instagram

 

Ticket information

Tickets to our performances can be purchased at the box office, located in the building to the right of the main entrance.

The hours of operation are:

Monday 12am to 2pm and 4pm to 6pm.

Tuesday - Wednesday 12 am – 2 pm

and two hours before each performance.

Phone: +46 26 10 21 00

Email: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Wheelchair accessible tickets can only be purchased in Gävle Teater's ticket office.

You can also buy tickets for our shows at:

Ticnet, www.ticnet.se or phone +46 77 170 70 70

Konserthuset (Concert Hall, near the University of Gävle), phone +46 26 17 29 00

Flanör’s kiosk, phone +46 26 18 10 11

 

Contact information

Address:
Gävle Teater
Teaterplan 1

803 23 Gavle

Phone: +46 26 12 98 20
Ticket office: +46 26 10 21 00
Groups of more than 10 people: +46 26 12 98 21

Email: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

History

Gävle Teater is one of the signature buildings in the Swedish theater architecture history. It was renovated in September 1985 and ready to welcome its audience. Axel Fredrik Nyström's more than a century-old theater has undergone a restoration that has restored the original nineteenth-century environment, insofar as it is possible to reconcile with the demands of modern stage technology and a good working environment.

A reverential effort, utilizing both brains and hands as tools, resulted in stunning interiors with rich ornamentation of high value.

 • On July 10, 1869 Gävle was hit by the great fire and it destroyed the old theater from 1840.
 • On May 29, 1875 there was a contest where three designers submitted sketches for the new theater. The architects were Axel Fredrik Nyström, E Jacobson and F G A Dahl.
 • On April 6, 1876, the winner was announced and Axel Fredrik Nyström won with his drawings. The construction started on 12 April, 1876.
 • After nearly two years, the new theater was completed. The opening ceremony took place on February 13, 1878.
 • 1910 Installation of electricity began.
 • 1929 the theater was purchased by the city of Gävle.
 • 1933 The Gävle Teater society was formed.
 • 1984 One of the largest renovations of the old theater took place.
 • On 21 Sept. 1985 the theatre reopened.
 • In February 2003 the Theatre celebrated its 125th anniversary.
 • Today, year 2018, the theatre is 140 years old and more popular than ever.

Gävle Teaterförenings plan för verksamhetens generella inriktning under perioden 2018 – 2021

Detta är Gävle Teaterförening

Gävle teaterförening bildades 1933 och har sedan dess haft en mycket nära koppling till Gävles vackra teaterbyggnad. Vi svarar idag för planering och genomförande av en årlig repertoar bestående av allt från klassiker och nyskrivet inom drama, komedi, fars och musikal till opera, musikteater, familjeföreställningar och mycket annat.

Vi är en engagerad arrangör av scenkonst för barn och unga, unga vuxna och vuxna i Gävle kommun. Vi verkar för att göra scenkonst tillgänglig för alla i kommunen, oavsett geografiska, sociala, etniska eller utbildningsmässiga förutsättningar. Teaterföreningen vill skapa en mötesplats för alla och samtidigt värna om kontinuitet, kvalitet och mångfald i det utbud vi erbjuder publiken.

Vi är en av Sveriges största riksteaterföreningar. Vi vill vara en teaterförening som sätter både scenkonsten och Gävle på kartan.

Vi är medlem i Riksteatern och en av parterna i Dansnät Sverige vilket ger oss, och därmed vår publik, tillgång till kvalitativa föreställningar och resurser.

 

Uppdraget

Gävle Teaterförening ingår som en del i Riksteatern och ska i grunden följa av Riksteatern fattade beslut, bland dessa normalstadgar för verksamhetens utövande. Föreningen ska byggas på en demokratisk värdegrund som ger inflytande för varje medlem.

Utöver vår direkta koppling till Riksteatern grundas vårt uppdrag till stor del på ett avtal tecknat mellan Gävle Kommun, Kultur & Fritid och Gävle Teaterförening. Avtalet reglerar såväl kommunens kulturella ambitioner med upplåtelsen av Gävle Teater som det sätt på vilket teaterföreningen förväntas verkställa löpande förvaltning av Gävle Teater.

Gävle Teaterförening ska erbjuda barn och unga, unga vuxna och vuxna ett utbud av scenkonst präglat av kvalitet, bredd och kontinuitet. En stor genrebredd med dans, talteater, performance, cirkus, show, musikdramatik mm ska garantera spridning både åldersmässigt och smakmässigt.

Gävle Teaterförening ska söka nya vägar för att bredda publiken såväl åldersmässigt som socialt och etniskt. Teatern ska vara en mötesplats för gemensamma upplevelser.

 

Vision

Vi ska vara en nyfiken och attraktiv teaterförening i tiden.

 

Mission

Gävle Teaterförening ska vara öppen för nya idéer, ny publik och ny teknik. Vi vill skapa goda förutsättningar och god tillgänglighet för möten med medborgarna och erbjuda en varierande repertoar, där alla kan tilltalas av något.

Vi ska vara en kulturell arena för erfarenheter och upplevelser som ger olika perspektiv. Vi ska vara en naturlig samarbetspartner i samhällsutvecklingsfrågor och en viktig del i en demokratisk process.

Vi ska vara en proaktiv teaterförening som synliggör samhällsfenomen genom scenkonstutbud, kringarrangemang och publikarbete.

 

Omvärldsanalys

Information via internet blir lika naturligt som elektricitet
Informationsutbytet över internet kommer vara så sammanvävt med vårt dagliga liv att vi inte längre kommer ”gå online” – internet kommer att finnas där hela tiden i wearables, telefoner och andra enheter. Internet kommer vara en lika naturlig del av våra liv som elen är idag, den finns där, hela tiden.

Ökad tillgång till utbildning
Digitala verktyg kommer att vara tillgängliga världen över som gör det möjlig för alla att utbilda sig. När läskunnigheten och den matematiska färdigheten blir allmängods kommer det i sin tur att leda till en explosion av nya vetenskapliga upptäckter och affärsmöjligheter.

Framtidens konsument kommer att vara ännu mer välinformerad och vill ha kontroll över vilken information och vilka budskap de tar emot. De kommer att förvänta sig att vi känner till deras individuella behov och att de får en personlig upplevelse. Ett omedelbart svar på en fråga eller hjälp med ett problem kommer inte att vara tillräckligt bra. De förväntar sig nämligen att vi automatiskt ska känna till och adressera deras behov nu och i framtiden.

En marknad som förändras
En jämnare åldersfördelning bland publiken är en förutsättning för att vi ska kunna upprätthålla våra ambitioner om en bred och kvalitativ repertoar. För att lyckas med detta måste vi hela tiden attrahera nya teaterbesökare.

Arbetssättet för att nå ny publik, och då framförallt den yngre publiken kräver att vi anpassar vårt sätt att kommunicera samtidigt som vi aktivt driver på en utveckling med unga lojala ambassadörer för teatern.

En tilltagande inflyttning av nysvenskar till kommunen öppnar upp för en helt ny publik samtidigt som det ställer krav på oss både vad gäller inriktning och språklig förståelse.

En växande konkurrens från andra kulturarrangörer ställer krav på ökad synlighet, större upplevelsegrad i erbjudandet och en i vissa stycken förändrad affärsmodell och inte minst en öppenhet och strategi för samarbete och samordning.

 

SWOT-analys

Styrkor
Engagerad och kompetent personal och styrelse
Starkt varumärke inom scenkonsten i Sverige
Brett scenkonstutbud
Professionalitet och erfarenhet
Bidrar till kommunens mål kring kulturell tillväxt
En av Sveriges vackraste teaterbyggnader

Svagheter
Personberoende (slimmad organisation)
För blyga för att berätta hur bra vi är
En ekonomi som möjligen hämmar riskbenägenhet
Svårt att kommunicera vår bredd och tillgänglighet

Möjligheter
Ökad samverkan med näringsliv och organisationer
Utveckla utbud och intresseformer för att locka nya teaterbesökare
En ökad möjlighet att se liveföreställningar från andra scener.
Ökade möjligheter till samarbeten med andra kulturaktörer

Hot
Modern teknik som bidrar till mer hemmasittande
Ökad konkurrens från ett växande kulturutbud
Bristande omvärldsbevakning (att inte hinna med i omvärldens förändringar)
Bristande långsiktighet på grund av politiska skiftningar

 

Mål

Vår målsättning är att scenkonst ska vara tillgänglig för alla i kommunen. Vi vill erbjuda en bred och varierad repertoar med hög kvalitet. Vi strävar efter att vår trogna publik ska besöka oss allt oftare och att vi kan öka andelen ny publik, här utgör barn och unga en viktig grupp. Vi ska sprida intresse och engagemang för scenkonsten.

Mätt i direkta publiksiffror är målet att vid slutet av perioden nå ett genomsnitt av 20 000 besökare per år (en ökning med ca 20 procent jämfört med 2016).

Grundat på visionen kommer vi löpande att följa upp och mäta vår förmåga att uppfylla de visionära ledorden; nyfikna, attraktiva, i tiden.

Nyfikna - Antal nya unika gästspel
Vårt nya sätt att kommunicera och bemöta publiken
Attraktiva - Publiksiffror
Positiva omdömen från publik
I tiden - Gästspel som kommenterar nutida händelser
Vara först med vissa gästspel
Modern kommunikation
Exempel på mätbara mål kopplat till ledorden.

 

Verksamhetsstrategier

För att kunna driva verksamheten vidare, bibehålla vår redan trogna publik och samtidigt tillföra ny publik har vi identifierat ett antal viktiga verksamhetsstrategier:

En plats som bjuder in och berör
Gävle Teaterförening ska vara öppen för nya idéer, ny publik och teknik. Vi ska skapa goda förutsättningar och god tillgänglighet för möten med medborgarna och erbjuda en varierande repertoar, där alla kan tilltalas av något. Gävle teaterförening ska vara en kulturell arena för erfarenhet och upplevelser som ger olika perspektiv. Vi ska vara en naturlig samarbetspartner i samhällsutvecklingsfrågor och en viktig del i en demokratisk process.

Barn och ungdom som målgrupp
Sedan 2013 anordnas årligen Balkongfesten vars syfte är att under en dag och en kväll gratis bjuda publiken på ett smakprov av vad som presenteras inne i Gävle Teaters salong under höst- och vårsäsongen. Balkongfesten är även en familjedag med upplevelser och prova på aktiviteter. Dagen och kvällen präglas liksom Gävle Teaterförenings ordinarie program av bredd och kvalitet och lockar en bred publik i alla åldrar och från olika stads och kommundelar av Gävle. Ambitionen är att få en större delaktighet från allmänheten både vad gäller planering och genomförande. Vi ska naturligtvis även fortsätta att arrangera de redan uppskattade barnteatergästspelen. På senare år har även publikgruppen unga vuxna ökat på våra dansgästspel.

Under de senaste åren har i genomsnitt 25 procent av Gävle Teaterförenings totala publik bestått av personer under 25 år. Ambitionen är att kunna bibehålla en 25 procentig andel unga besökare.

Bevaka och följa med i den digitala utvecklingen
Den nya publiken är digital och förväntar sig att det de söker ska finnas ett klick bort. Givetvis får vi inte glömma bort den publik som varken har dator eller email och vår kommunikation med dem är precis lika viktig. För den yngre publiken finns det inte något som heter offline utan online är normalläget och det måste vi utgå ifrån när vi tänker på hur vi ska nå dem. Om vi vill vara lika självklara för vår framtida publik som vi är för den publik vi har idag så måste vår kommunikation bli ännu mer digital, vi måste finnas där vår tilltänkta publik finns, vi måste möta dem i deras vardag.
Vi ska fortsätta dialogen med Riksteatern om de digitala hjälpmedlen, t.ex. nya textnings och översättningsverktyg.

Erbjuda scenkonst som uppmärksammar och försvarar ett likaberättigande oavsett nationalitet eller sexuell läggning
Gävle Teaterförening har vid flera tillfällen varit den arrangör som först tagit emot gästspel som annars bara spelat på sin hemmascen. Via Riksteatern arbetar vi även regelbundet för att inte bara Gävle Teaterförening utan även andra riksteaterföreningar ska få ta del av nya gästspel och i och med Riksteatern även subventionerade sådana. Vi har återkommande gästspel i olika genrer som uppmärksammar HBTQ-frågor.

Gävle teaterförening tar alltid ställning för demokratin, för mänskliga rättigheter och för människors lika värde.

Göra teatern tillgänglig för alla oavsett fysiska eller psykiska funktionshinder
Tillsammans med Gävle kommun ska vi under perioden få till en värdig och säker lösning för våra besökare som använder rullstol.
Hjälpmedel för besökare med hörselnedsättning finns redan på plats men användandet behöver kontinuerligt följas upp och utvärderas. Möjligheter till tecken- och texttolkning ska utredas och utprovas i samarbete med olika arrangörer.

Utöka vårt samarbete med näringslivet
Vi ska aktivt söka samarbeten med det lokala näringslivet för att kunna utveckla och erbjuda intressanta föreställningar som bidrar till en ökad attraktionskraft hos såväl teatern som näringslivet och dess förmåga att locka ny kompetens till kommunen.

Utveckla och bedriva en effektiv omvärldsbevakning
Med utgångspunkt från en ökad samhällelig förändringstakt ska vi bredda vår egen kompetens, och använda ny teknik för att kunna bedriva en fungerande omvärldsbevakning.

Attrahera, utveckla och behålla rätt kompetens
I takt med att omvärlden förändras driver vi en medveten utveckling av organisationen där ett gott ledarskap och engagerade medarbetare utgör grunden. Resultatet är en organisation som präglas av kundfokus samt ett stort socialt- och kulturellt engagemang.

 

Gävle Teater – en av Gävles vackraste byggnader

Gävle Teaterförening förvaltar en mycket vacker byggnad med en lång historia som är en del av Gävles stadsbild. Vi vill öka kommuninvånarnas medvetenhet om att Gävle Teater är deras teater. Vi vill fortsätta erbjuda visningar så att fler får se den vackra byggnaden inifrån.

 

Slutligen reviderad vid styrelsemötet 2017-01-26

 

Gävle Teater

Teaterplan 1
803 23 Gävle
Telefon: 026-12 98 20
E-post: info@gavleteater.se
Biljettkassan: 026-10 21 00

Upphovsrätt

Vi har försökt hitta upphovsrättsinnehavarna till allt material på sajten. I vissa fall har vi inte lyckats. Om någon upphovsman ser sitt material här och misstycker till användandet, var god kontakta oss så skall vi rätta till det.

Följ oss

Gävle Teater @ Facebook  Gävle Teater @ Instagram  Gävle Teater @ Twitter

Gävle Teaterförening © 2020. Alla rättigheter reserverade.

Skapad av Nice Wrk